Marks & Spencer’a siber saldırı: Ele geçirilen veriler hakkında ne biliyoruz, nasıl korunabiliriz?

REKLAM

İngiliz perakendeci Marks & Spencer Salı günü, bilgisayar korsanlarının geçen ay bir siber saldırı sırasında müşterilerinin kişisel bilgilerini çaldığını doğruladı.

Şirket, Londra Menkul Kıymetler Borsası aracılığıyla yaptığı kısa açıklamada, veri ihlalinde belirtilmemiş miktarda müşteri bilgisinin çalındığını belirtti.

İşte saldırı hakkında bildiklerimiz ve saldırıdan etkilenen tüketicilerin verilerini nasıl koruyabilecekleri.

Ne çalındı?

Şirket, ihlalin bir parçası olarak isimlere, adreslere, telefon numaralarına ve kısmi kart bilgilerine erişilmiş olabileceğini bildirdi.

Kaç müşterinin etkilenmiş olabileceği belli değil ancak şirket Mart 2024 tarihli en son yıllık raporuna göre 9,4 milyon çevrimiçi müşterisi olduğunu belirtti.

Kimler risk altında?

Marks & Spencer, şifrelere ve ödeme bilgilerine erişilmediğini belirtse de, şirket çalınan verilerin bir sonucu olarak ek güvenlik riskleri olabileceği konusunda uyardı.

Tüketici hakları grubu Which?'in teknoloji editörü Lisa Barber yaptığı açıklamada, "Marks & Spencer siber olayında kart ve hesap bilgilerinin alınmamış gibi görünmesi güven verici olsa da, suçluların kimlik dolandırıcılığı için kullanılabilecek bilgilere erişim sağlamış olması endişe verici," dedi.

Tüketiciler verilerini nasıl koruyabilir?

İlk olarak, Marks & Spencer hesabınız için kullandığınız şifreleri ve başka bir yerde kullandığınız şifreyle aynıysa diğer hesaplarınızın şifrelerini değiştirmeniz tavsiye ediliyor.

Barber, "Marks & Spencer müşterileri, veri ihlalini meşru kuruluşların kimliğine bürünerek kendileriyle iletişime geçmek için bir fırsat olarak kullanan dolandırıcılara karşı da dikkatli olmalı," dedi.

Related

Ayrıca, aniden gelen her türlü iletişime şüpheyle yaklaşmalı ve sizden hesap bilgilerinizi ya da ödeme bilgilerinizi doğrulamanızı isteyen kişilere karşı özellikle dikkatli olmalısınız.

Son olarak, telefon veya e-posta yoluyla herhangi bir kişisel bilgi vermeyin ve kendilerinin olup olmadığını kontrol etmek için doğrudan şirketle iletişime geçin.

Siber saldırıdan kim sorumlu?

İngiltere medyasında yer alan bazı haberlere göre, DragonForce adlı bir fidye yazılımı ve haraç çetesi, Marks & Spencer da dahil olmak üzere İngiltere'de birçok mağazaya yönelik siber saldırıları üstlendi.

Harrods ve market Co-op da Marks & Spencer'in hacklendiği sıralarda hedef alındı.

Geçtiğimiz hafta BBC, DragonForce'un Co-op'un üyelik listesine kaydolan 20 milyon kişinin özel bilgilerine sahip olduğunu iddia ettiğini bildirdi.



Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."