AB üye ülkeleri Komisyon’dan mikroçip stratejisi için hedefleri düşürmesini istedi

REKLAM

Euronews’in ulaştığı, üye ülkelerin sanayi politikası temsilcileriyle yapılan toplantı tutanaklarına göre Avrupa Birliği ülkeleri, Avrupa Komisyonu’nun 2030 yılına kadar küresel çip pazarında yüzde 20’lik pay hedefleyen mikroçip stratejisini gerçekçi bulmuyor.

Birlik üyesi 10 ülke – Belçika, Hırvatistan, Çekya, Fransa, Almanya, İrlanda, İtalya, Malta, Hollanda ve İspanya – bu hedefin yaklaşan 'Çip Yasası 2.0' kapsamında yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Temsilciler, Avrupa Sayıştayı’nın nisan ayı sonunda yayımladığı raporu tartıştı. Raporda, AB'nin Çip Yasası kapsamında koyduğu yüzde 20 hedefinin muhtemelen tutturulamayacağı ifade ediliyor çünkü yasa kapsamında yapılacak yatırımların Avrupa'nın bu alandaki konumunu 'önemli ölçüde geliştirmesi' muhtemel görünmüyor.

Sayıştay, Komisyon’a 2023 Çip Yasası kapsamındaki hedef ve beklentilerin hâlâ gerçekçi olup olmadığının; mevcut kaynaklar, küresel rekabet, enerji maliyetleri ve ham madde bağımlılığı gibi etkenler ışığında yeniden değerlendirilmesini tavsiye etti. Çipler, yani yarı iletkenler, bağlantılı otomobillerden ev aletlerine kadar birçok sektörde kullanılıyor.

Tutanaklara göre Komisyon, yüzde 20’lik pazar payı hedefinin 'AB’nin azalan pazar payına karşı büyük miktarda fonu harekete geçirmek için hayati önem taşıdığını' savundu. Ayrıca, Çip Yasası kapsamında kurulan yetkinlik merkezleri sayesinde sektörde bilgi ve beceri dağılımının iyileştiği de vurgulandı.

2022 itibarıyla AB, küresel çip üretiminin yüzde 10’undan daha azına sahip ve Tayvan ile ABD’nin gerisinde kalıyor. Komisyon, 43 milyar euroluk yatırım ile bu oranı yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor.

Belgelerde, Belçika, Almanya, Finlandiya ve İtalya gibi ülkelerin gelecek nesil mikroçiplere odaklanılması çağrısı yaptığı görülüyor. Danimarka ise finansman eksikliğinin hâlâ büyük bir sorun olduğunu dile getirdi. Almanya ve İrlanda önümüzdeki haftalarda ulusal yarı iletken stratejilerini açıklamayı planlıyor.

AB’nin Teknolojiden Sorumlu Komiseri Henna Virkkunen’e verilen görev mektubunda ise Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, Çip Yasası ile ilgili takip çalışmalarının 'yenilik potansiyelinin, stratejik sanayi alanlarının ve yaygın çip ile ekipman üretiminin' desteklenmesi açısından sürdürüleceğini ifade etti.



Haber Kaynak : TR.EURONEWS.COM

"Yayınlanan tüm haber ve diğer içerikler ile ilgili olarak yasal bildirimlerinizi bize iletişim sayfası üzerinden iletiniz. En kısa süre içerisinde bildirimlerinize geri dönüş sağlanılacaktır."